Wij begeleiden machinebouwers bij de invoering van Configure To Order en Smart Customization.


Nieuw met CTO? Ontdek hier

Om CTO te ‘worden’ moet je 4 pijlers ontwikkelen:

kickstart.png

Je hebt een modulair Product nodig, een aantal Processen worden anders, je IT tools worden aangepast en je Organisatie moet op punten worden bijgesteld.

Onze aanpak is gestalt op de “schijf van vijf vier”. Net als bij voeding moet je van alle segmenten iets pakken om gezond te worden.

Omdat het startpunt van iedere organisatie anders is, begint onze aanpak altijd met een CTO Kick Start.

Benieuwd hoe ver jij al bent?


CTO Kick Start

kickstarter.png

Tijdens de CTO Kick Start breng je onder onze begeleiding zelf in kaart hoe ver je al bent, wat je nog moet doen en wat de Business Case is voor een bepaalde productgroep.

Tevens toetsen we of met CTO de gewenste doelstellingen worden behaald. (ondanks dat CTO natuurlijk een bruut mooi concept is, is het niet per definitie het juiste middel)

De Kick Start is een 5 daags programma waarin we samen met Directie, MT en een klein projectteam de 4 pijlers; Product, Proces, IT en Organisatie toetsen. Tevens onderzoeken we de ‘veranderlenigheid’ van de organisatie.

Product

CTO product

In de meeste gevallen is de Product Definitie de eerst volgende stap in het project.

Tijdens de CTO Product Definitie wordt een klein projectteam ondergedompeld in de wereld van Modulaire Product Architectuur. 

Dit 8 daagse programma heeft als belangrijkste resultaat: een complete definitie van alle modules en varianten, en de (mechatronische) modulaire product structuur. Tijdens deze fase leer je door het toepassen van onze praktische methodieken hoe modulariteit er voor jouw product uit komt te zien.

Je leert:

 • samen kiezen wat ‘de standaard’ wordt
 • toepassen van Feature Lijst, Variatie Driver Matrix & Module Spec Kaart
 • beginselen van Product Management
 • integraal denken: markt, sales, engineering, operations

lees “Product Management in de machinebouw” blog CTA 2

Proces

CTO proces

CTO is een manier van werken en daarmee is Proces Inrichting dus een essentiële maar ook vaak onderschatte pijler. Het is namelijk killing voor het rendement om het nieuwe modulaire CTO product middels je oude ETO processen te verwerken.

Pragmatisch
Vaak wordt verondersteld dat strakke processen log en traag zijn, maar het tegendeel is waar durven we inmiddels te stellen. Met onze schatkist aan blauwdrukken kunnen we in geringe tijd doorgronden wat de absoluut noodzakelijke elementen zijn in een proces, zodat we deze niet zwaarder maken dan nodig en er pragmatische maar toch solide werkwijzes ontstaan.

“Even uitrollen”
Het ontwerpen van processen is makkelijk. Het wordt pas spannend wanneer we de nieuwe processen willen implementeren omdat we dan te maken krijgen met mensen. We gaan namelijk dingen veranderen aan de manier waarop mensen hun dagelijkse werk doen en dat levert ‘gedoe en gezeik op’. Bij proces inrichting gaat het dus ook over veranderkunde, organisatie, leiderschap en volgerschap.

De typische processen die we onderhanden nemen:

 • Offerte Proces (Configure Price Quote (CPQ))
 • Order Proces (zero hour engineering)
 • Supply Chain Proces
 • Production & Assembly Proces
 • Beheer & Onderhoud Proces (Change Proces)
 • Innovatie Proces (R&D)
 • Product Management Proces

IT

CTO IT

Omdat de processen zijn veranderd moeten ook de IT tools die worden gebruikt in die processen, “CTO Ready” gemaakt worden, zodat ze overweg kunnen met de nieuwe processen. IT inrichting gaat dus hand in hand met de Proces inrichting.

Als onafhankelijke partij helpen we je bij:

 1. de impact van de nieuwe processen op de IT te doorgronden
 2. de aanpassingen, uitbreidingen te regisseren 
 3. en eventueel nieuwe IT tools te selecteren en implementeren.

CPQ (Configure Price Quote)

In het offerte proces gaan we werken op basis van configuratie, hiervoor hebben we een configurator nodig. De meest gebruikte configurator is ‘de mens’ ondersteund door Excel, maar al gauw bereik je daarmee de grenzen van de mogelijkheden. Wanneer je bijvoorbeeld online wilt configureren, 3D visualisatie of een dikke integratie met CRM nodig hebt, dan houdt de wereld van ‘de mens’ en Excel op en moet je de stap maken naar een CPQ tool.

Engineering Configurator

Het offerte proces en het CPQ tool hebben andere deliverables dan de engineering configurator (dus ook een ander doel). In het offerte proces hanteer je een ander detail niveau en daarmee is de geconfigureerde sales BoM is te grof om mee te kunnen produceren, de BoM heeft nog detaillering nodig.

Het is overigens heel verstandig om in de sales fase niet met “boutjes, moertjes en stekkers” bezig te houden, maar deze info heb je weldegelijk nodig om te produceren.

Dit zou wellicht ook door het CPQ tool geregeld kunnen worden, maar in sommige gevallen is het handiger om dit in een Engineering Configurator te stoppen (mechanisch, maar ook electrisch en besturing).

PDM / PLM (ook electrisch en software / besturing / controls)

 • BoM management (mechatronische stuklijst)
 • Product Variant & Product Family Management
 • Classificatie
 • Workflow Management
 • Change Proces / Revisie beheer / Issue Tracking
 • Innovatie Proces
 • Release Processen (Orders & Innovaties)

Wij helpen je bij:

 • IT architectuur (welk tool doet wat)
 • Data architectuur (welke data hoort waar)
 • Tool selectie (onafhankelijk)
 • Gebruik strategie (wie mag/doet wat)
 • Beheer strategie (wie beheert wat)
 • Implementatie strategie (welk tool, in welke volgorde)
 • Integratie (tools koppelen)
 • Integratie 2.0 (Enterprise Service Bus concepten)

Organisatie

CTO organisatie

CTO is een andere manier van werken waardoor er aangepaste of zelfs nieuwe taken en rollen ontstaan. De taken en rollen hebben vaak een integraal karakter (samenwerking tussen sales, engineering en operations) en kunnen dus niet bij 1 ‘afdeling’ worden weggelegd.

Met de implementatie van de nieuwe manier van werken (processen), behoor je dus ook na te denken over de organisatie.

Aan de hand van onze ervaringen en blauwdrukken gaan we samen met het MT en de directie aan de slag om de nieuwe processen, taken en rollen, op de juiste plek in de organisatie te borgen en een “CTO ready” organisatie te bouwen.

- Voorbeeld: om CTO te kunnen werken, hebben we het product modulair moeten maken. Natuurlijk moet dit Modulaire Product Platform goed beheerd gaan worden. Deze taak gaat over het besluiten maar ook het uitvoeren van beheer, onderhoud en uitbreidingen, wij noemen dit Product Management.

Waar gaan we deze taken onderbrengen in de organisatie aangezien het een integraal ding is?


Benieuwd naar de exacte mogelijkheden?

Bezoek 1 van onze events.....

Neem contact met ons op.....