Premium artikel 03/04/2018
Deel met een vriend:

Modulariteit - de Definities (deel 2/2)

Nu steeds meer organisaties modulair bouwen en Configure To Order als groei strategie omarmen, ontstaat er ook een wildgroei aan termen. Zelfs gerenommeerde software leveranciers hanteren verschillende definities voor dingen die eigenlijk hetzelfde zijn. In dit 2e deel behandelen we nog een aantal termen. Klik HIER voor deel 1.

Platform

De 'zak' met module varianten noemen we een (Product) Platform. De omvang van de zak bepaalt hoeveel configuraties je kan maken.    

Configure_Me_-_4_-_platform.png        

 

In onderstaande simpele voorbeeld zitten 11 module varianten waarmee je 36 configuraties kan maken (2 x 2 x 1 x 3 x 3).

Configure_Me_-_5_-_platform_vs_configs.png

 

Standaard ?

Bij standaardisatie in de jaren ’80 en ’90 bombardeerden we complete eindproducten (36) tot standaard

In de hedendaagse ‘global’ marktbenadering, is die standaardisatie strategie niet meer toereikend doordat het aantal standaards te groot wordt vanwege de enorme hoeveelheid variatie die ‘global’ met zich mee brengt. (denk aan verschillen in regelgeving, component merken, normen, maatvoering basis materiaal, voltages etc).

Het is slimmer om niet 36 eindproducten, maar de 11 module varianten te benoemen tot standaard en het eindproduct bij iedere order opnieuw te configureren. Hierdoor hoef je slechts de 11 module varianten (het platform) te ontwikkelen en te onderhouden, en niet de 36 configuraties.

‘Dus wat betekent standaard: Simpel gezegd alles wat in de zak zit'

 

Opties & Defaults

De term optie wordt vaak verwarrend gebruikt. Hierbij onze definitie:

Opties zijn dingen die niet per se noodzakelijk zijn, je kan zo ook weglaten, dus optioneel. Zoals het laatste biertje in het cafe, een ‘optioneeltje’, is niet perse noodzakelijk...

Dit is een Premium artikel

Registreer als je nog geen account hebt.

Maak een account aan

Heb je een account? Log dan in.

Naar blog overzicht

Call to action 3