16/02/2018
Deel met een vriend:

Modulariteit - de Definities (deel 1/2)

Nu steeds meer organisaties modulair bouwen en Configure To Order als groei strategie omarmen, ontstaat er ook een wildgroei aan termen. Zelfs gerenommeerde software leveranciers hanteren verschillende definities voor dingen die eigenlijk hetzelfde zijn.

Aangezien het invoeren van Configure To Order een behoorlijk veranderproces is, zal miscommunicatie tijdens dit proces zeker niet helpen. Volgens ons de hoogste tijd om de definities en termen te ‘standaardiseren, hierbij onze eerste aanzet.

‘Hoog tijd om de termen te 'standaardiseren'

Modules

Modules zijn bouwgroepen waaruit je iets moet of kan kiezen om een eindproduct samen te stellen:  

Configure_Me_-_1_-_modules_1.png

 

Varianten

Van een module bestaan vaak meerdere Varianten, je nog moet kiezen welke module variant je nodig bent. (je moet nog een variant uit de bouwgroep kiezen):
Configure_Me_-_2_-_variant_1.png

Configure_Me_-_2_-_variant_2.png

 

VOORBEELD auto: Om een auto te bouwen heb je de module "voorkant" nodig, maar je moet nog aangeven welke "voorkant" je wilt, mét of zonder grill. M.a.w. je moet nog een variant kiezen.

VOORBEELD mechanisch: een machine heeft een module "baseframe". Dit baseframe kent 2 varianten; een stalen frame en een RVS frame. Om de machine samen te stellen moet je kiezen welke frame variant je wilt.

VOORBEELD electrisch: een machine heeft een module "electromotor". De electromotor kent 2 varianten; een met DoL motorstarter, en een met een Softstarter. Om de machine samen te stellen moet je kiezen welke motor variant je wilt.

‘Een module kun je dus niet fysiek aanwijzen, je wijst namelijk altijd naar een module variant’

Synoniemen voor modules: Building Blocks, Typicals, Macro's, FBD / SCL's, Baugruppen

 

Configuraties

Een Configuratie is een samengesteld eindproduct, opgebouwd uit (module) varianten. Iedere configuratie is anders en daarmee project- of klantspecifiek.

Configure_Me_-_3_-_config_1.png

Configure_Me_-_3_-_config_2.png

Samengestelde eindproducten noemen we dus niet varianten maar configuraties. Varianten waren immers de verschillende smaakjes van een module.

'De termen Varianten en Configuraties worden vaak ten onrechte door elkaar gebruikt.‘

 

Pre-Defined Configuraties

Het kan wenselijk zijn om een voorgedefinieerde configuratie klaar te zetten zodat het selectie proces aanzienlijk kan worden versneld.

Vergelijk dit met het configureren van een auto. Om een VW Golf te configureren kies je eerst uit: een TrendLine, ComfortLine of HighLine. VW noemt dit heel verwarrend ‘uitvoeringen’, maar eigenlijk zijn dit Pre-defined Configuraties.

Als je verder niets kiest krijg je toch een volledig geconfigureerde auto, alle mogelijke keuzes staan nog op ‘default’ waardoor de auto toch 100% is gespecificeerd.

Hierdoor ontstaat een spelregel: elke Pre-Defined configuratie is volledig gespecificeerd en daarmee bestelbaar en bouwbaar (maar kan natuurlijk nog wel worden aangepast).

 

Lees ook deel 2 >

Ronald Reinders

Naar blog overzicht

Tip - Test je CTO performance
Benieuwd wat CTO voor uw organisatie kan betekenen?
Doe direct de gratis test
List