31/01/2012
Deel met een vriend:

Meer omzet maar minder winst.

Scenario:
Wellicht een herkenbaar fenomeen: Je klanten dwingen een zeer kritische levertijd af en zetten daarnaast de prijs zwaar onder druk, vanwege de onzekere tijden accepteer je de orders toch.
Je organisatie wordt steeds drukker, je verkoopt en verwerkt meer projecten dan ooit, maar uiteindelijk verdien je relatief steeds minder.
Een deel van het probleem schuilt volgens ons in de correctheid van informatie die van afdeling naar afdeling gaat versus tijd.

Onderzoek:
Zie grafiek (bron: Institute of Configuration Management www.icmhq.com)

CMII heeft een onderzoek gedaan naar de relatie tussen de correctheid van aangeleverde data, en de effort (resources) die het kost om de data op correcte manier te verwerken.

Horizontaal staat de correctheid van data. Dit is bijvoorbeeld de specificatie die van sales naar engineering gaat, of de tekening die van engineering naar operations gaat.
Verticaal rechts staan de resources die het kost om de vervolgstap uit te voeren. (bv engineering vertaalt de sales specificatie naar een ontwerp).

Bij data die 100% compleet en correct is, kost de volgende stap in het proces 100% resources. (de werknemer is 100% effectief).
Bij data die 90% compleet en correct is, kost de volgende stap 230% resources!
Stel dat de correctheid nog verder daalt, dan stijgt de benodigde hoeveelheid resources bijna exponentieel...

Praktijk:
Dus hoe drukker je organisatie wordt, hoe eerder mensen 100% compleetheid en correctheid loslaten, en dus exponentieel veel werk veroorzaken voor de volgende stap in de keten. Denk bijvoorbeeld aan de specificatie van sales, waarvan nog net het laatste kritische detail niet bekend is (90% compleet). De engineer heeft hier dan 2,3x zoveel werk aan. Sturen op doorlooptijd werkt dit fenomeen juist in de hand, het zal juist voor vertraging en toename van kosten leiden.

Configureren:
Door te configureren worden dezelfde onderdelen vaker toegepast. Dit in tegenstelling tot de ‘net iets anders’ show. Doordat ze vaker worden toegepast, kan alle product data worden geoptimaliseerd. De tekeningen worden beter gemaakt, de cnc programma’s worden geoptimailseerd, iets wat je niet zou doen als het onderdeel telkens weer iets anders zou zijn.
Deze optimalisaties zorgen dus voor 100% correctheid en dus een veel efficiëntere keten.

Configurator:
Configure Me is daarom sterk voorstander om het DNA en de configuratie logica in een dedicated configurator te borgen en zoveel mogelijke visueel te presenteren. Hoe eerder in het proces de data compleet is, hoe efficienter het vervolgproces kan zijn.
Een configurator maakt daarnaast meteen inzichtelijk welke klantorders te configureren zijn, en welke niet (specials). Hiermee wordt voorkomen dat een special het reguliere proces verstoort.
Je kunt bijvoorbeeld geen lasmal gebruiken voor een onderdeel wat vanwege de speciale vraag, net iets anders is.

Ronald Reinders

Naar blog overzicht

Tip - Test je CTO performance
Benieuwd wat CTO voor uw organisatie kan betekenen?
Doe direct de gratis test
List