Premium artikel 27/07/2018
Deel met een vriend:

De 4 pijlers van Configure To Order

Als bij een stoel 1 poot die niet vast zit, wordt zitten op z'n minst spannend...

Zo is het ook met "de stoel van Configure To Order": we zien in de praktijk helaas te vaak dat er onvoldoende aandacht is besteed om alle poten solide te maken waardoor je er niet 'lekker op kan gaan zitten' en van de voordelen van CTO kan genieten. Tijd om het hier eens over te hebben.

 

Pijler 1: PRODUCT

Om een product te kunnen configureren, moet je beschikken over een modulaire architectuur. In andere woorden: het product is opgedeeld in bouwblokken die je op verschillende manieren kunt combineren tot een samengesteld eindproduct. (check hier onze definities).

De "product pijler" is een voor de hand liggende en wordt meestal wel ontwikkeld. Belangrijk om hierbij niet te vergeten: we hebben een modulaire architectuur nodig hebben voor alle disciplines.

‘Daarmee doelen we op mechanisch, electrisch en software'

Als je jouw product binnen slechts een discipline modulair hebt opgezet, pak je weliswaar voordeel op deze discipline, maar niet in het totaal. Als bijvoorbeeld mechanisch het product wel modulair is maar electrisch nog niet, ben je binnen deze discipline wel snel klaar met een order, maar op de andere nog niet waardoor de totale doorlooptijd van het project nog steeds niet is verkort.

Dikke Tip.png

‘Zorg voor een multi-disciplinaire modulaire productstructuur (mooi scrabble woord)'

 

Pijler 2: PROCES

Het hebben van een modulair product is op zich nog niks waard. Het gaat erom dat je er slim mee gaat werken (een slimmer proces).

In de meest eenvoudige vorm (CTO 1.0) staat het design van de modules klaar, de engineering is al gedaan. Wanneer er een order volgt, is het dus niet meer nodig om te 'engineeren' waardoor je direct een bak met uren bespaart op deze order (€ en doorlooptijd).

Voor CTO 2.0 ga je een stap verder en wil je wellicht rechtstreeks vanaf sales de order in productie geven en daarmee engineering bypassen. Dit vraagt om een andere inrichting van het primaire proces.

Process Flow smal.png

Voor CTO 3.0 ga je nog een stap verder en wordt de supply chain en assembly anders ingericht om letterlijk modulair te gaan bouwen, ook dit is weer een andere inrichting van het primaire proces.

Naast het primaire proces, zijn er zijn nog een aantal processen die anders worden door CTO zoals bijvoorbeeld het Wijzigingen Proces, het Innovatie Proces (R&D) en het Product Management Proces.

Dit is een Premium artikel

Registreer als je nog geen account hebt.

Maak een account aan

Heb je een account? Log dan in.

Naar blog overzicht

Tip - Test je CTO performance
Benieuwd wat CTO voor uw organisatie kan betekenen?
Doe direct de gratis test
List